GAZETECİ ZİYA GÜNDÜZ LE GENÇLİK HAKKINDA RÖPORTAJ
Dünya Gençlik Konseyi Başkanı
Hüseyin Celep
"Genç Demek Gelecek Demektir!"
Güçlü devletlerin varlığı güçlü gençliğine bağlıdır.
Günümüzde yapılması gereken en önemli şey gençlerin
dünyasına inmektir.
En büyük yatırımı gençlere yapmamız gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,
“Türkiye'de gençler artık hayatın her alanında ülkemizin yolunu aydınlatıyor” cümlesi önemli bir inceliğe işaret eder.
Bu minvalde gençlerle ilgili önemli çalışmalar yapan Dünya Gençlik Konseyi Başkanı Hüseyin Celep ile Dünya Gençlik Konseyi’nin çalışmaları hakkında konuştuk. Hüseyin Celep, “Gençlerimiz elimizden tek tek kayıp yok olmadan önlemimizi almamız lazım. Bunun için maddi ve manevi birçok fedakârlıktan kaçınmayacağız” dedi
Dünya Gençlik Konseyi’nin ne zaman kuruldu?
Gençlerin dertlerine çare olmak, gençlerin önünü açmak adına, Gençlik Konseyimizi 2015 yılında kurduk. 2015 yılından bugüne hep birlikte gençlerimizin her yönden gelişimi ve kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılması için bu yolculuğa çıktık.
Kuruluş gayeniz hakkında bilgi verir isiniz?
Kamu yararına çalışmak uluslararası alanda projeler üretmek ve gençliği kötülüklerden haberdar etmek topluma kazandırmayı kendisine ilke edinmiş din - dil - ırk ayrımı yapmadan gençlerimizin gelişimine katkıda bulunabilecek her türlü eğitim, seminer, gezi, organizasyon, vb. projelerimizi hayata geçirmek amacıyla kuruldu.
Faaliyetlerinizden bize söz eder misiniz?
İş, eğitim, öğrenim ve meslek edindirme birimiyiz. Kamu yararına calışmak uluslararası alanda projeler üretmek ve gençliği kötülüklerden haberdar etmek topluma kazandırmayı kendisine ilke edinmiş din - dil - ırk ayrımı yapmadan gençlerimizin gelişimine katkıda bulunabilecek her türlü eğitim, seminer, gezi, organizasyon, vb. projeleri hayata geçirmek faaliyetlerimizin başında gelmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda, bağış yapan destekçilerine tamamen şeffaf bir şekilde yapılan etkinlikleri duyurmaktadır. Gençlerin hayata daha fazla katılımını sağlayarak, farkındalıklarını arttırmak birinci vazifemizdir.
Bugüne kadar hangi projeleri hayata geçirdiniz?
Proje kapsamında çalışmış olduğumuz okullar var. Örnek vermek gerekirse; İstanbul’da Biruni Üniversitesi, Sultangazi Selahaddin Eyyubi Meslek Lisesi Seminerler veriyoruz. Biz toplumun kanayan yarasına çare olma derdindeyiz. Parçalanmış ailelerin çocukları manevi destek olmak adına akademisyenler eşliğinde programlar yapmaktayız. Sosyal İşler Başkanımız Sayın Nedim Bayrak’a ait Çatalca’ya bağlı Hallaçlı köyünde at çiftliğimiz bulunmaktadır. Öğrencileri terapi engelli gençlerimizi at doğal orman gezi ve piknik programlarımız başlayarak devam etmektedir. Bize bu imkânı sağlayan Nedim beye, teşekkürü bir borç bilirim. Kariyer Eğitim Ar-ge başkanımız Adil Gökdemir ile gençlerimize yurt dışında iş bulma seminerleri yapmaktayız. Ayrıca 2018 yılında 300 adet kitap bağışı yaptık. Bu konuda okumayı oldukça önemsemekteyiz.
Yeni projelerinizi nelerdir?
81 ilimizde ve uluslar arası gençlerimizi topluma kazandırma ve bilinçlendirmek adına yapacağımız projelerimiz bulunmaktır. Uyuşturucunun tedavi sürecine gelmeden önlenmesi ve alışkanlık edinilmemesi için çalışmalar, eğitim seminerleri ve bilinçlendirme programları yapacağız. Bunun için devletin resmi kurumlardan, belediyelerden STK’lardan büyük destek görüyoruz. Artık zaman geç kalma ve nemelazımcılık zamanı değildir. Gençlerimiz elimizden tek tek kayıp yok olmadan önlemimizi almamız lazım. Bunun için maddi ve manevi bir çok fedakârlıktan kaçınmayacağız.
İsteyen herkes Dünya Gençlik Konyesi bünyesinde gönüllü olarak çalışabilir mi?
Tabi ki.7'den 77'ye herkes gönüllü şekilde üye olup gönüllü çalışabilir projelerimizde. Bir toplumun geleceği, gençlerin ellerinde yükselecektir. Geleceğini düşünen herkesi bu erdemli yürüyüşe davet ediyoruz. Bizim için genç demek, gelecek demektir.
Sizce gençler Devletten beklentileri nelerdir?
Gençlerimiz önlerindeki engellerin aşılmasını ve mesleki hayatlarında destek olunmasını beklemektedirler. Gençler devletin kendilerine güvenmesini bekliyor. Gençlerin aktif rol almadığı bir toplum çökmeye mahkumdur.
Gençlerin sorunları nelerdir?
Bazı kesimlerde ulaşım sorunları, ihtiyaçlarının maddi gücü olmadıklarından karşılayamadıkları ve bulundukları yerlerde çekim gücünün olmadıkları ayrıca gerekli eğitimleri alamadıklarından dolayı sorun yaşadıkları bilinmektedir.
Mutlu huzurlu bir gençlik için neler yapmak gerekiyor?
Gençlerimizin sesine kulak vermek gerekmedir. Biz DÜNYA GENÇLİK KONSEYİ olarak gençlerimiz için burdayız. Onlara yardım ve destek çıkmak istiyoruz.
Son olarak konumuzla ilgili neler söylemek istersiniz?
Ülkemiz gençlerini daha eğitim öğrenim alanlarında teşvik ve destek olmak için elimizden ne gelirse yapacağız. Aile bağları ile ilgili gerekli seminerler düzenleyeceğiz.
Hüseyin Bey, bize zaman ayırdığınız için size çok teşekkür ediyorum.
Bende sizlere teşekkür ediyorum. Hayırlı çalışmalar diliyorum.
Röportaj: Ziya Gündüz